domingo, 24 de febrero de 2019

Les espècies i l’especiació


L'especiació és el procés evolutiu pel qual s'originen noves espècies biològiques. Una espècie no apareix per una mutació que condueix a l'aparició d'un individu d'un tipus diferent. Les espècies s'individualitzen a partir de poblacions que pertanyen a una espècie d'origen (excepte en el cas de certs vegetals). L'especiació resulta de la selecció natural i/o de la deriva genètica, que són els motors de l'evolució. El concepte d'especiació ha estat essencialment desenvolupat per Ernst Mayr.

Font de la imatge: https://www.flickr.com/photos/130022460@N05/25861345860

Existeixen tres formes d'especiació natural basant-se en la premissa que l'especiació es produeix per la isolació geogràfica de les poblacions: Especiació al·lopàtrica, peripàtrica, i simpàtrica. També es pot induir l'especiació artificialment.

1) Especiació al·lopàtrica: especiació deguda a un aïllament geogràfic. La població queda dividida a causa d’una barrera geogràfica (un riu, una glacera, fractura del Pangea,...).

2) Especiació simpàtrica; les barreres són biològiques, els anomenats mecanismes d’aïllament reproductiu.

3) Especiació quàntica; l’especiació és sobtada deguda a mutacions.


A continuació, per si no ha quedat del tot clar, ací tens tres videos que ho expliquen perfectament:




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Les espècies i l’especiació

L'especiació és el procés evolutiu pel qual s'originen noves espècies biològiques. Una espècie no apareix per una mutació que cond...